Polityka Prywatności

PODSTAWOWE ZASADY PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH

W NOWE MIASTO SP. Z O.O.

Polityka Prywatności Spółki oraz jej obiektów.  

Kim jesteśmy i kto jest administratorem danych osobowych

Jesteśmy spółką Nowe Miasto z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Żorach przyul. Katowickiej 24. email: biuro@nowemiasto.zory.pl. W celu uzyskania informacji dotyczących ochrony danych osobowych możesz skontaktować się pod adresem e-mail:biuro@nowemiasto.zory.pl. Adres strony internetowej spółki to: http://www.nowemiasto.zory.pl

 

Jakie dane osobiste zbieramy i dlaczego je zbieramy?

Ciasteczka

Serwis zbiera w sposób automatyczny tylko informacje zawarte w plikach cookies.

Pliki (cookies) są plikami tekstowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu. Przeznaczone są do korzystania ze stron serwisu. Przede wszystkim zawierają nazwę strony internetowej swojego pochodzenia, swój unikalny numer, czas przechowywania na urządzeniu końcowym. Operator serwisu Nowe Miasto sp. z o.o. jest podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym swojego użytkownika pliki cookies oraz mającym do nich dostęp. Operator serwisu wykorzystuje pliki (cookies) w celu:

  • dopasowania zawartości strony internetowej do indywidualnych preferencji użytkownika, przede wszystkim pliki te rozpoznają jego urządzenie, aby zgodnie z jego preferencjami wyświetlić stronę.
  • Przygotowywania statystyk pomagających poznaniu preferencji i zachowań użytkowników.

Analiza tych statystyk jest anonimowa i umożliwia dostosowanie zawartości i wyglądu serwisudo panujących trendów. Statystyki stosuje się też do oceny popularności strony; możliwości logowania się administratorów do serwisu; utrzymania logowania administratora na każdej kolejnej stronie serwisu. Serwis stosuje dwa zasadnicze rodzaje plików (cookies) – sesyjnei stałe. Pliki sesyjnesą tymczasowe, przechowuje się je do momentu opuszczenia strony serwisu (poprzez wejście na inną stronę, wylogowanie lub wyłączenie przeglądarki). Pliki stałe przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika do czasu ich usunięcia przez użytkownika lub przez czas wynikającyz ich ustawień. Użytkownik może w każdej chwili dokonać zmiany ustawień swojej przeglądarki, aby zablokować obsługę plików (cookies) lub każdorazowo uzyskiwać informacje o ich umieszczeniuw swoim urządzeniu. Inne dostępne opcje można sprawdzić w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Należy pamiętać, że większość przeglądarek domyślnie jest ustawione na akceptację zapisu plików (cookies) w urządzeniu końcowym. Operator Serwisu informuje, że zmiany ustawień w przeglądarce internetowej użytkownika mogą ograniczyć dostęp do niektórych funkcji strony internetowej serwisu.

Pliki (cookies) z których korzysta serwis (zamieszczane w urządzeniu końcowym użytkownika) mogą być udostępnione jego partnerom oraz współpracującym z nim reklamodawcą. Informacje dotyczące ustawień przeglądarek internetowych dostępne są w jej menu (pomoc) lub na stronie jej producenta.

 

Formularze, Zapytania, Wiadomości, Ankiety

Celem zbierania danych jest umożliwienie odpowiedzi na zadane pytanie.

Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści danych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania a także prawo sprzeciwu, zażądania zaprzestania przetwarzania i przenoszenia danych jak również prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie oraz prawodo wniesienia skargi do organu nadzorczego (tj. Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Podanie danych jest dobrowolne lecz niezbędne do odpowiedzi na pytanie. W przypadku niepodania danych nie będzie możliwe udzielenie odpowiedzi na pytanie. Dane udostępnione w formularzu nie będą podlegały profilowaniu. W formularzu zachowujemy takie dane jak Imię, Nazwisko (jeśli wymagane), Adres E-mail, Numer Telefonu (jeśli wymagane), Firma / Organizacja (jeśli wymagane), Publiczny Adres IP maszyny.

 

Newsletter

Celem zbierania danych jest stworzenie profilowanych baz mailowych dla celów marketingowych oraz informacyjnych w tym możliwość przesyłania informacji handlowych. Podanie danychjest dobrowolne lecz niezbędne aby otrzymywać bieżące informacje na temat promocji oraz wydarzeń.W przypadku niepodania danych, lub podania nieprawdziwych danych nie będzie możliwe przetworzenie takiej danej. W formularzu newsletter zachowujemy takie dane jak Imię i Nazwisko (jeśli wymagane), Adres E-mail, Numer Telefonu (jeśli wymagane), Firma / Organizacja (jeśli wymagane), Publiczny Adres IP. Baza jest gromadzona z udziałem firm zewnętrznych współpracujących ze spółką Nowe Miasto.

 

Osadzone treści z innych witryn

Artykuły na tej witrynie mogą zawierać osadzone treści (np. filmy, obrazki, artykuły itp.). Osadzone treści z innych witryn zachowują się analogicznie do tego, jakby użytkownik odwiedził bezpośrednio konkretną witrynę. Witryny mogą zbierać informacje o użytkowniku, używać ciasteczek, dołączać dodatkowe, zewnętrzne systemy śledzenia i monitorować twoje interakcje z osadzonym materiałem, włączając w to śledzenie interakcji z osadzonym materiałem jeśli użytkownik posiada konto i jest zalogowany w tamtej witrynie np. Google, Facebook.

 

Komentarze i opinie na stronie WWW

Celem zbierania danych jest uzyskanie informacji, opinii o produkcie, usłudze lub firmie. Pseudonim, imię inazwisko użytkownika oraz treść komentarza może być widoczna publicznie.Podanie danych jest dobrowolne lecz niezbędne do odpowiedzi na pytanie. W przypadku niepodania danych nie będzie możliwe udzielenie odpowiedzi na pytanie, dodanie komentarza lub oceny produktu. Dane udostępnione w formularzu kontaktowym nie będą podlegały profilowaniu. W formularzu zachowujemy takie dane jak Imię, Nazwisko, Adres E-mail, Numer Telefonu, Firma / Organizacja, Publiczny Adres IP maszyny.

 

Płatności online

Strona internetowa oraz serwer nie przetwarza żadnych informacji dotyczących płatności online. Wszystkie dane dotyczące płatności są przetwarzane przez firmę KRAJOWY INTEGRATOR PŁATNOŚCI S.A. (tpay.com)

 

Logi serwera

Informacje o niektórych zachowaniach użytkowników podlegają logowaniu w warstwie serwerowej. Dane te są wykorzystywane wyłącznie w celu administrowania serwisem oraz w celu zapewnienia jak najbardziej sprawnej obsługi świadczonych usług hostingowych.

Ponadto zapisowi mogą podlegać:

czas nadejścia zapytania, czas wysłania odpowiedzi, nazwę stacji klienta – identyfikacja realizowana przez protokół HTTP, informacje o błędach jakie nastąpiły przy realizacji transakcji HTTP, adres URL strony poprzednio odwiedzanej przez użytkownika (ref link) – w przypadku gdy przejście do Serwisu nastąpiło przez odnośnik, informacje o przeglądarce użytkownika, Informacje o adresie IP.

 

Z kim dzielimy się danymi?

Administrator danych osobowych nie będzie przekazywałdanych osobowych do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowej. Dane osobowe są udostępniane tylko w zakresie potrzebnymdo realizacji umowy lub zlecenia. Dane osobowe mogą być udostępniane następującym kategoriom odbiorców: podmioty przetwarzające dane na zlecenie Administratora, podmioty administrujące infrastrukturą IT, administratorzy i moderatorzy stron internetowych w tym firmy trzecie współpracujące ze spółką. Dane osobowe mogę być również udostępnione organom nadzorującym, organom władzy i innym osobom trzecim w przypadku, gdy jest to niezbędne dla realizacji celów wskazanych powyżej oraz wypełnienia obowiązków nałożonych prawem. Dane osobowe mogą być przekazywane organom nadzorującym, sądom i innym organom władzy(np. organom podatkowym i organom ścigania), niezależnym doradcom zewnętrznym (np. audytorom) lub podmiotom udzielającym świadczeń.

 

Jak długo przechowujemy dane?

Jeżeli użytkownik zostawi komentarz, wyśle wiadomość lub zapisze się do newslettera to ich treść i metadane będą przechowywane przez okres niezbędny do zabezpieczenia praw i obowiązków użytkownika, administratora, a wynikający z celu podjemowanych czynności (wysłanego komentarza, wiadomości, zapisania do newslettera). Dzięki temu jesteśmy w stanie rozpoznawać i zatwierdzać kolejne komentarze, wiadomości automatycznie, bez wysyłania ich do każdorazowej moderacji. Dla użytkowników którzy zarejestrowali się na naszej stronie internetowej (o ile tacy są), przechowujemy również informacje wprowadzone w profilu. Każdy użytkownik może dokonać wglądu, korekty albo skasować swoje informacje w dowolnej chwili (nie licząc nazwy użytkownika, której nie można zmienić). Administratorzy strony również mogą przeglądać i modyfikowaćte informacje.

 

Jakie prawa przysługują użytkownikowi do danych?

Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści danych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo sprzeciwu, zażądania zaprzestania przetwarzania i przenoszenia danych jak również prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego (tj. Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych).Jeśli użytkownik ma konto użytkownika albo dodał komentarze w tej witrynie, może zażądać dostarczenia pliku z wyeksportowanym kompletem swoich danych osobistych będących w naszym posiadaniu. Użytkownik może również zażądać usunięcia przez nas całości swoich danych osobowychbędących w naszym posiadaniu. Powyższe nie dotyczy danych które jesteśmy zobligowani zachować ze względów administracyjnych, prawnych albo bezpieczeństwa.

 

Reguły automatyczne

Komentarze, newsletter, wiadomości, formularze gości oraz użytkowników mogą być sprawdzaneza pomocą automatycznej usługi wykrywania spamu oraz weryfikowanie poprawności danych. Statystyki odwiedzin, analiza ruchu na stronie internetowej, system linków, programy antywirusowe, firewalle nie pobierają danych osobowych, ale pobierają informacje o urządzeniu nie profilując danych.

 

Jak chronimy dane?

Nowe Miasto Sp. z o.o. jako Administrator Danych Osobowych zobowiązuje się stosować odpowiednie środki bezpieczeństwa, zarówno techniczne jak i organizacyjne, aby chronić przetwarzane dane osobowe. Dane osobowe są przechowywane przez Nowe Miasto Sp. z o.o. lub przez podmioty przetwarzające dane wyłącznie przez czas niezbędny do osiągnięcia celów, dla których dane te są gromadzone tj. przez cały okres obowiązywania zgody oraz przez okres wymagany przepisami prawa (w szczególności przepisy prawa podatkowego i okres przedawnienia roszczeń) po jej cofnięciu.

 

Jak gromadzimy dane?

Gromadzenie, przetwarzanie i wykorzystywanie przez Nowe Miasto Sp. z o.o. danych osobowych oparte jest na następujących podstawach prawnych: zgodzie wyrażonej przez klientów zgodnie z obowiązującym prawem, w tym z przepisami ustawyz dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. - Prawo telekomunikacyjne - w przypadku kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej oraz automatycznych systemów wywołujących i telekomunikacyjnych urządzeń końcowych (w tym telefonicznych połączeń głosowych i wiadomości SMS);

 

Jakie mamy obowiązujące procedury w przypadku naruszenia zasad ochrony danych?

W przypadku naruszenia prywatności danych, zgodnie z rozporządzeniami europejskimi jesteśmy zobowiązani przekazać informację do odpowiedniej instytucji oraz natychmiast podjąć kroki elemijnujące naruszenie zasad prywatności danych. Administrator przeprowadzi wewnętrzny audyt dotyczący: a) wykrycia sposobu naruszenia prywatności danych, w jaki sposób zostały one naruszone, b) potencjalnych jak i rzeczywistych szkód które mogły wystąpićz powodu naruszenia prywatności danych, c) polepszenia zabezpieczeń danych, które są gromadzone/przetwarzane/przechowywane przez administratora, d) poinformowania osób, których dane mogły zostać narażone na naruszenieo prowadzonych środkach zaradczych.

W przypadku wykrycia przez osobę której dane są przechowywane, błędu zabezpieczeń lub innego mogącego narazić prywatność danych administrator prosi o kontakt mailowy/telefoniczny. Zostanie to potraktowane jako „wykrycie naruszenia prywatności” i wprowadzona procedura audytu wewnętrznego w celu zabezpieczenia danych.

2019-01-18T00:22:55+00:00
Ta strona korzysta z ciasteczek. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Proszę zapoznaj się z naszą polityką prywatności. Ok